Didim Altınkum Plajı

Didimde tarih olan oteller yıkılıp yerlerine yeni apartman yada 2+1 daireler inşaa ediliyor. Geçen yıl ve bu yıl yani 2015-2016 sezonları arasında yaklaşık 10-15 otel başta Didim 1. Oteller bölgesinde olmak üzere turizmdeki hizmet hayatlarına son verdi.
Sahipleri tarafından başta rantable olmayışları ve bilemediğimiz sebeblerden ömrünü tamamladı ve yıkılan oteller yeni inşaatlara yerlerini bıraktılar.
Yıkılıp yerine apartman daireleri yapılan işte bu Oteller artık Didimde konaklama tesisi olarak yok:
Yıkılan Oteller kervanına ilk katılanlardan

– Hüner Otel
– Avşar Otel
– Ocean Otel
– Park Otel
– Azzaro
– Lamirage otel
– Majestik Otel
– F&M Aparts
– Hergül Otel halen Apart Otel olarak hizmet veren Güçlü apartın karşısında ilk yıkılanlardan ve devamında
– Kale Motel
– İlksan dinlenme tesisleri de yıkılan bir başka tesis.
– Çamlık Otel
– Özgür Otel
– Grand Altınkum Otel

Mesela Denize sıfır otellerden benim çok fazla bilmediğim Gökçen Otel bugün Altınkuma plaja inerken şimdiki Göksu Pasajı olarak bilinen ve pek çok otobüs firmasının yazıhanesinin de bulunduğu 50 yataklı bir işletmeymiş. Her halde otelliğe ilk veda eden yapılardan olsa gerek.
Öyle ya hepi topu 2 ay sezonu olan bir yerde dükkan olarak kiracılar alıp 12 ay gelir etmek daha mantıklı görünüyor.
Geçen yılllarda gitgide yavaşlayan işler ve durağanlaşan tatil sektöründe kendilerini yenileseler de açmaza giren; gitgide kısalan turizm sezonunda daha fazla dayanamayan otelciler otellerini başta ardarda kötü giden ve kısalan sezonlarda küçük otelciliğin para kazandırırlığını yitirdiğini, işlerin hatta hiç birşeyin eskisi gibi olmadığını bu yüzden yıkıp dairelere dönüştürüp satma kararı alan otelci çoğunlukta.

Küçük ve orta ölçekli Didim Otellerinin büyük otellerle rekabet edecek düzeyde imkan ve fiyat politikası geliştirmesini bekleyemeyiz. Zira “herşey dahil” sistemine göre rekabete giren otellerin de yüksek cost(maliyet) sınırında turizmi canlandırmaya yönelik kampanyalarında en karlı çıkanların tatilciler olmasına karşın; otel işletmecisine tatmin edici bir getirisi var mıdır tartışılmaz, yoktur elbet.

ölü sezonu canlandıran çok hesaplı kampanyalar

Ama her yıl sezon açılışı kampanya yapıp çok ucuza denilebilecek fiyatlarla otellerin açılış yapması ölü sezon denilen Mayıs – Haziranda masrafları çıkarmak, ülkenin, bölgenin tanıtımını yapmak adına vazgeçilmez bir uygulama. Yani olmazsa olmaz. O aylarda zaten tatile pek çıkamayan yerli turist yerine Balkanlardan, Avrupadan, Rusyadan tatile gelen kafileler bir nebze de olsa ölü sezonu canlandırıp turizmde rahatlama sağlıyorlar.
Herşey dahil fiyat sistemi otelcilikte yapılan en büyük hata olarak kabul görse bile yıldan yıla rekabete giren pek çok otel bu sisteme maalesef geçiş yapıyor.

Yıkıldıktan sonra apartman olan otellerden pek azı yeniden otel olarak inşaa ediliyor veya edilmiyor.

Diğer taraftan Didimde inşaatı biten, açılan yeni 5 yıldızlı herşey dahil çalışan lüks otellerin sadece birinin yatak sayısı bu yıkılan ve ortalama 60-70 yatakla 150 yatak arasında kapasiteleri bulunan otellerin yatak sayılarının hepsinin toplamından bile fazla.

Bir başka deyişle küçük ve orta büyüklükteki işletmeler OUT büyük ve herşey dahil işletmeler iN ? yeni trend bu mu?

Turizmde trendi ne belirler ? kimler belirler ? konaklama tesisi olmadan bir beldede turizmden bahsedilemeyeceği gibi birbiriyle direkt temas eden dişliler gibi her bir birimin turizm sektöründe sistemin işlemesi için üzerine düşen görevi yerine getirmesi şart. Yani cazibe merkezi haline gelen bir yerde bu zincirin halkalarından biri kopuksa yada dişlinin çarkları işlemiyorsa ne yapsanız boş.

Güvenlik, ulaşım, altyapı, personel, bu dişlilerden sadece bir kaçı.
Belediye altyapıyı yaparken zamanında işleri bitirip diğer günlük işlere dönebiliyorsa, Otelci tadilatını bitirip müşteri kabul edebilir duruma geliyorsa, Tur şirketi, acentacı Otele müşteri getiriyorsa, gelenler sorunsuz bir şekilde ulaşım hizmetlerini kullanıp diledikleri yerlere güvenle gidip gelebiliyorsa, yetişmiş, kalifiye personel, mutfaktan tutun önbüroya kadar işini düzgün şekilde yapabiliyorsa işte o zaman oluyor.

Aksi takdirde sözgelişi süper bir oteliniz var ama acenta satamamış, yada kendi imkanlarınızla yeterince tanıtamamışsanız otel dolmuyor, fiyat politikanızı maliyetleri ayarlayamıyorsanız yada otel dört dörtlük ama yolu yok yada kimbilir ne dertler ne tasalar.. Ama en çok dallı budaklı çetrefelli ve de zor olan hep konaklama işi bence turizmde. Konaklama iyiyse, konforluysa yemekler nefisse oluyor sabit müşteri bile her sene size gelen. Tabii güleryüz, samimiyet, kazıklamamak vs. hepsi beraber…

Didimde de artık trend ultra Herşey dahil 5 yıldızlı oteller gibi görünüyor. Tercihini halen orta ve küçük otellerden yana kullanan tatilciler web sitelerimizdeki sponsorlarımız Apart Otellere yada küçük ve orta büyüklikteki diğer Didim Altınkum Otelleri sayfalarımıza bakabilirler.


2001 yılından beri websitemiz www.didimguide.com Didim ve çevresini 4 dilde anlatan bir çalışmamız. Geçen yıl sadece Türkçe Dilinde www.didimrehberi.com web sitemizi yaptık.
Cafe Olive Sanat Galerisi Didim Akköy mahallesinde, Akköye gelirseniz gezebilirsiniz.

Bir yanıt yazın