ava giden avlanır mı

Didimde yüzleri gülen yorgun balıkçının ağlarından 3000 kasa sardalya hamsi çıktı. 12 Aralık sabahı Taşburun Limanına sabahın erken saatlerinde gittim.

Aslında hep var mücadeleleri denizle, havayla, karayla…
Bu sabah erkenden soluğu Taşburunda aldım. Limana yanaşan gırgırların denizden yeni tuttukları balıklardan almak için.
Bu soğukta kışta denizden süzülse de yağmur gibi suyla çıkan ağları tekneye alıyorlar alalacele.

mahmutcan

MahmutCan Taşburun limanına girerken

“Bir an batıyoruz sandım” diyor kaptan
Bu minicik boylarıyla hamsiler sardalyalar zamanında tekneye alınmazsa ne olur ? tam zamanında, yani ölmeden ağ içindeki sardalya yada hamsi hızlı bir şekilde canlı canlı güverteye alınmazsa, denizdeyken ağlarda ölürse teknenizi gümüş bir çipa gibi dibe çeker. İşte bu yüzden balık sarıldıktan sonra var güçleriyle balığı güverteye alma işi başlar tayfaların. Çok balık tutarsanız balığı güverteye almakla iş bitmez. Acil olarak üzerine buz serpelemelisiniz yoksa balık kızışır bu da kalite açısından istenmeyen bir başka durum.

ava giden avlanır mı

ağların arasında rastgele büyük balık da çıkıyor LAMBUKA

İzmir Balık hali = Bir nevi balık borsası
Balık limana gelir gelmez kasalanır ve buzlanır. Navluna yüklenir ve balık halinin yolunu tutar.. Yer yer açık mezatlar da olsa o gün işlem gören balığın sınıfına ve miktarına göre fiyatı belli olur.

Yani balık az tutulduysa fiyatı yüksek olur, fazla tutulduysa -az tutulan mercan mesela  rağbet görürken- bol tutulan sardalya ucuza gider.

Hava eserse fırtına varsa bir de piyasada soğuk havalardan balık da kalmadıysa fiyatlar fırlar. Çünkü fırtınalarda tekneler sığındıkları limandan burunlarını çıkartamazlar.

Ne kadar ekmek o kadar balık

limana yanaşırlarken çektiğim bu video haricinde gece de balık taşımışlar ve 3000 kasa kadar balık getirdikleri söyleniyor. Havaların soğuduğu günlerde balık yiyip bol bol omega3 depolamak sizi bir nebze de olsa ısıtır yada sıcak tutar mı ? Ekmek hamurişi olduğundan ne kadar zararlıysa balık da o kadar faydalı.

Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı 2015

Haftanın sonuna gelirken Aralık 9 başlayıp 12’sine kadar süren Aydın için önemli bulduğum bir Tarım Hayvancılık Gıda ve tanıtım Fuarı etkinliğine ziyaretçi olarak katıldım.

Motosikletimle sabah erken Aydın’a yola çıktım. Tam seramik fabrikasının oralara geldiğimde durdu motor. Israrla depoyu fullediğime pişman etti beni. Jikleyle çalıştırıp benzinden olabilecek bir pisliği yakmak istercesine bir iki dakika agresif kullanıp normale çalışmasına dönünce geri dönüp zincir değiştirme fikrinden de vazgeçip bir kez daha geri döndüm.

Aydın Gıda Tarım Hayvancılık Fuarı

Aydın Gıda Tarım Hayvancılık Fuarı

Bundan önceki yıllarda gerçekleştirilen Diğer üç fuarın yapıldığı Aydın organize sanayi bölgesindeki eski Tekel Tütün Depoları’nın Türk Hava Yolları’na satıldığı için bu yılki fuarı Fatih Kapalı Pazaryeri’nde gerçekleşti.

Efeler Belediyesi Aydın Tarım Fuarı standı

Efeler Belediyesinin ekibiyle sohbet

İnsanlar çok daha kolay bir şekilde şehir merkezindeki bu pazaryerine ulaştılarsa da Aydında Fuar, Sergi, vb etkinliklerin yer alacağı sadece bu tür işler için kullanılacak bir alan dileriz en kısa sürede hayat bulur.

Aydın büyükşehir belediyesinin Fuardaki standı

Aydın Büyükşehir Belediyesinin Fuardaki standı

Halkın yoğun ilgisi vardı. İnsanımız meraklı, görmek bilmek istiyor.

Aydınımızın Dağlarından yağ ovasından bal akar

Zamanla o ovalara inşaatlar alışveriş merkezleri benzeri büyük tesisler kurulunca bir tarım ülkesi olan ülkemizde çiftçimizin tarımdan eskisi kadar kazanmadığını veya kazandıramadığını mı anlamalıyız ?

Haberlerde asgari ücretin 1300.-TL’ye çıkartılacağını duydum. 1500.-TL gibi bir rakamla köylerde ancak geçine(bilemeye)nler varken şehirlerdeki ne yapsın ?

Elbette bunlar benim naçizane düşüncelerim. Ülke olarak “ne bir turizm ülkesi ne de sanayi ülkesi” olamamışken tarım ülkesi olmayı yabana atmamalı, tarıma gereken önemi vermeliyiz.

Aydın Ticaret Borsasının standı

Aydın Ticaret Borsasının Tarım Fuarındaki standı

Diğer taraftan devasa büyüklükteki traktörlerin yer aldığı seregileri gezerken çiftçi amcaların şaşkın ve hayram bakışlarıyla “beri bak, bunları sürmeğe bizim ömrümüz yetmez, nahın oluveecek o? bilgisayarlıymış mıyın ne…” dedi biri bir ara.

En son teknolojiyle donatılan traktörler hem işleri kolaylaştırıyor, hem ekonomik az yakıyor… Ama kim nasıl kullanacak düşünmeden de edemiyorlar. Sürekli kurs lazım…

Anadolu ajansı muhabiri Hüseyin Çetinkaya

Ziraat Teknikeri ve Anadolu ajansı muhabiri Hüseyin Çetinkaya köylümüz

Lise Arkadaşım Abdurrahim Tikbaş Aydında nefis bir dondurma üretiyor. Dondurma deyince hemen onun adı geliyor aklıma. Aydında okurken Menderes Parkına çay içmeye giderdik hep. Ailecenek yıllarca çalıştılar mücadele ettiler.
Hatta Aydınsporda da top koşturdu. Ben gezerken hemen tanıyor ve bırakmıyor. Oturup iki beşlik bozduruyoruz, çaylar, sohbetler.
Bir ara Hüseyin Çetinkaya çıkageliyor, Yıllardır onu Didimde ziraat Teknikeriyken tanırım. Akköyde de evi var ve Akköylümüzdür. Akköyü bu kadar seven ve buraya ev yapan emekliliğinde yerleşmeye çabalayan iyi bir arkadaşımız.

tralles beygir malzemeleri

Beygirim olmasa da dikkatimi çekiyor

At Avrat Silah

Atlarne güzel yaratıklar. Ganyan kuponu hiç yapmadığım halde bunu söylüyorum cümlesi atları ne kadar sevdiğimi özetler mi… Bu standı gördüğümde ne güzel dedim. Tralles At Dünyası…  Didim’de at çiftliği olan ve hafta sonları çocuklarınızı götürüp atlara bindirebileceğiniz, kendiniz de gezebileceğiniz mekanı işleten arkadaşım sürekli davet ediyor kahvaltıya gel diye… Yol boyunda çiçek serası olan bir başka arkadaşım hipodromlardan emekli yada sakat atları çok küçük paralara alıp serasının bir köşesinde bakıyordu gübresi için. Sanıldığının aksine sadece mantar değil; serada dev domatesler üretmek için kullanmıştı hormonsuz ve kimyasalsız…  Başasırının sırrı elbette at gübresiydi. Ama Atınız varsa kedi köpekten daha masraflıdır diye düşünüyorum. buna değer diye de düşünüyorum. Bir gün edinirsem diye bir kart alıyorum bu stantdan…

GABAK hemi de balgabağı

GABAK hemi de balgabağı

Gabakçım Aydının meşlhur Gabak Dadlısını dünyaya tanıtıyor. herkese açıp dağıttıkları tabaktan baktık tadına. sadece yüzde onbeş şeker ve gerisi balkabağı ve nefis… Türkiye kestane üretiminin yüzde seksenini karşılayan Aydın dağları, Paşa Yaylası aynı zamanda arıcıların şifalı kestane balı için gittikleri yer… Kestaneler tabii ki Aydın’dan…

Cin mısır GDOsuz

Cin mısır GDOsuz!

Yüzde Yüz doğal

Doğal ürünler diyebilmeniz için “ne kadar doğal ?”sorusuna şu cevabı verebilmeniz gerekir. “Yüzde Yüz doğal !” Peki ama o ne ? Son zamanlarda milli bir mesele olduğunun önemi sık sık gündeme getirilen genetiğiyle oynanmış tohumlardan elde edilen ürünler yerine atalarımızın yüzyıllardır ekip biçtiklerinin yeniden üretilmesinin çabası sürüyor. İşte Bu aynı zamanda Gıda fuarı olan Aydındaki fuarda MGM Tarım patlayn cin mısır konusunda iddialı ve ısrarcı, ille de yerli mısır diyor. Biz de aldık denedik tabii..

Didimden fuara katılan Kaptan elektriğe rastladım

Didimden fuara katılan Kaptan elektroniğe rastladım

Kaptan Elektronik ve diğer yerli firmaların fuara katılarak hem kendi firmalarını tanıtmaları hem de destek vermeleri anlamlı ve güzel.
Güneş enerjili sistemler ve elektrik elektronik konusunda geniş yelpazeye sdahip firmanın ürünlerini sergilediği standı çok zengindi.

teknoloji ön planda olsa da fuar sosyalleştirir yeni ufuk açar

teknoloji ön planda olsa da fuar sosyalleştirir yeni ufuk açar

üstünde mitsubişi motoru olan bu patpatvari alet askeri bir araç kadar sağlam görünüyor. Çiftçinin her işini görsün diye yapılmış sanki. tabii ki yağışsız havalarda hertarafı açık..

Pulluklarıyla ünlü köklü Aydın firmalarından tarım alet edavatları üreten sanayi firmalarına kadar küçük ama zengin bir mekan olmuş bu yıl Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık fuarı

Bir yanıt yazın