kedi keyfi

“Ben bir kedi olsaydım mesela” diye hiç düşündüğünüz oldu mu?
Minyatür Panterler arasında heyecanlı maceralı kuyruk çevirmeler…

Sadece “Martta damlara çıkar şarkı söylerdim sabahlara kadar” diyenler o işin hiç de o kadar kolay olmadığını hiç düşünmezler belki… Hep dört ayak üstüne mi düşerdiniz ?
Kedilerin köpeklerden daha az zeki olduklarını söyleyen bilimadamları onlara nankör dememişler tabii.
Kediler köy yerinde kırsalda yaşıyorsanız, size fareleri kontrol altına almada ve yılan vb sürüngenleri uzak tutmakta çok yardım ederler.
Siz bazan bunun farkında olursunuz veya olmazsınız her biri minyatür panter kadar atik bu canlılar kendi dünyalarında yaşarlar giderler. Ekmek ve sudan fazlası da sizin sevginizdir,- bir kerecik sırtını sıvazlamanızdır-.

Aslında bundan da fazlasıdır:
Mesela hastalandıklarında veterinerden ilaç alıp tedavi etmeli veya kafese koyup veterinere götürmelisiniz. Gerçekten seviyorsanız, yalandan değil…
Mesela yemeklerinizin artıklarını kedilere köpeklere veriyorsanız acılı ve aşırı tuzlu şekerli yemekler vermemelisiniz.
Kedi köpek tuz zehir demektir. Ter bezleri olmadığından bunu atamazlar ve ciddi rahatsızlıklara sebeb olabilir.

Bir keresinde köpeği kokuyor diye aşırı tuzlu yemekle beslediğini söyleyen birini hatırlıyorum. Anlattım aydınlattım arkadaşı.

ve yine çocuk şarkılarına bile söz olmuş “hadi gel kedicik sana süt vereyim”in aslı yarıyarıya sulandırılmış süt vermekten geçer. İnek sütü kedi midesi için alarjen olabiliyor… yoğurt vermek çok daha faydalı.

Her zaman kedi balık yemez (Ayı da bal yemez ama konu kedi)

Yiyecekse bile haşlamak en mantıklısı. Çiğ olarak verilen balık sucuk et vb kedinin midesindeki asit miktarını arttırdığından hayvanlar ot yemeğe çalışırlar bu asitliği seyreltmek için. Yoksa sandığınız gibi başı ağrıdığından değil çoğunlukla.

Hatta bu midedeki asitlikten daha kötüsü barsakta bu çiy yendiğinden zor sindirilen ortamda kurtların bir süre sonra hayvanın etlerinde dolaşmasıyla ölümüne kadar hayvanı götürmesi. bu kurtlar için antihalminik tabletler veterinerden alınıp kullanılmalı.

Pireler hayvanların kanını emip onları zayıflatmakla kalmaz; size de geçebilir. belirli periyotlarla ilaçlanan hayvanlar size teşekkür eden gözlerle bakarlar.

Kedilerin pisledikleri yerler sönmemiş kireç tozu serpilerek dezenfekte edilebilir. 25 kiloluk yaklaşık 5.-TLye alacağınız bir torba toz kireç size epey yeter.

Üre kana karışıp deri döküntüsüne sebeb olabilir. Bir sokak köpeğine herkes uyuz dedi ve o kadar iğne yapmamıza rağmen düzelmedi de bu işlerden anlayan birisi laşmanyoz olduğunu söyledi. Ciddi tedavi isteyen bir durum.
Yine kedilerde ve köpeklerde farklı farklı kan grupları olduğunu; kedilerde 3 köpeklerde 13’ün üzerinde kan grubu olduğunu, bunların 8’i uluslararası standartlarda kabul edilmiş olduğunu da duymamıştım önceden.
Bir gün sabah ağır hareketlerle uyuşup akşam ölü bulduğumuz kediler için panikle veterinere gittiğimizde salgın olduğunu FIPS yani kedi AIDs olduklarını ve maalesef insanoğlunun henüz hiçbir aşı geliştiremediğini öğrenmiştik.
Gençlik aşısı dedikleri karma aşı da bu yüzden çok önemli ama her canlı gibi geldiğinde çok fazla da yapacak birşey kalmıyor. Önemli olan beraberken iyi vakit geçirmek.

Bizim kedilerden bir kız, motosiklet için seyyar kurduğum çadırın üstüne kesip attığım palmiye dallarının altını kendine mesken tutmuş. fotoğraf makinesinin objektifini yaklaştırınca bu manzara çıktı…

Bir yanıt yazın