sokak köpeklerinin sabah mutluluğu

Sağlam kafa sağlam vücutta bulunuyorsa neden çürük bedenlerimizi hapsediyoruz tembelliğimize ?

Didim’in en şirin köyü Akköyde yaşıyorum… Ben burda doğup büyüdüğüm için midir şirinliği yoksa gerçekten mi öyledir gelen gören bilir elbet.
Ama sabah erken kalkmak, sıcacık yatağı bırakıp yüzünüze çarpan ayazla giyinip kendinizi yola atmak tamamen bir tercih işi…
Günün ilk ışıklarıyla uyanmak için bir kahve ve hafif kahvaltının ardından spor kıyafetler giyip atıyorum kendimi tarla yollarına.
Geçen yıl bir türlü kilo veremeyişimin sebeblerini hareketsiz yaşam tarzına bağladıysam da normalden fazla kalori aldığımı ancak bana bir diyetisyen söylediğinde ikna oldum…
Tarlada çalıştığım günler kaldır koparı çok olan işler yaparken güzel kalori yakılıyor. İşin ağırı olmayınca yine harekete başvurmak gerek.
Eski bir atlet olarak koşabileceğimi söylediysem de diyetisyenin tavsiyesi koşu değil; yürüyüş… Ama en az günde bir saat yürüyüş.

Neden bir saatlik yürüyüş ?

Yapılan araştırmalar her kişinin metabolizması farklı olsa bile ortalama olarak bir insanın metabolizmasının harekete geçmeye başladığı süre, 30-35 dakika gibi bir süredir. Bu noktada, 30-35 dakikadan kısa sürecek yürüyüşlerin size çok bir fayda sağlaması çok mümkün değil.

Akköy tepede bir köy olduğundan çıkılan yürüyüşlerin dönüşleri yokuş oluyor. ilk haftya zorlandıysam da sonraki haftalar alışan vücut yürümediğiniz aamanlar huzursuz oluyor. Tabii tek başına yürüyüş bile yapsanız esnetme, gerdirme yapmalı, bol bol su tüketmeli, tempolu ve oksijenli bir şekilde kalbinizi sıkıştırmadan, oksijen borçlanmasına girmeden kalorileri yakmalısınız.

Günde bir saat yürüyüş yapmak, inanılmaz faydaları olan bir egzersiz biçimi. Her gün spor yapmak isteyen insanlar için günde bir saat yürümek, pek çok açıdan spor ihtiyacını karşılayacak faydalara sahiptir. Hareketsiz ortamlarda ve yoğun stres altında çalışanlar için günde bir saat ayırıp yürümek, iş hayatının yüklediği tüm negatif etkileri ortadan kaldırır.

Çünkü yürümenin bilinen en önemli faydası kan dolaşımınıza yaptığı etkidir. Kan basıncınızı düzenleyen ve damar hastalıkları riskini azaltan yürüyüş sayesinde bütün organlara taze kan pompalanır. Bir egzersiz olarak yürüyüş şişmanlık riskini ortadan kaldırır, varsa fazlalıklarınızı yavaş yavaş eritir.
Kas sisteminize yapacağı etkiyle esnekliğinizi, kas kütlenizi arttıracağı ve daha atletik bir görünüme kavuşmanızı sağlayacağı bir gerçektir.
Günde sadece bir saat yürüyerek tüm bunların yanı sıra, zamanla dayanıklılığınızın ve denge yeteneğinizin arttığını, her zamanki bezgin, yorgun yapınızdan eser kalmadığını fark edeceksiniz.
Pek çok hastalığa da faydası olan yürüyüşün size sporu bir hayat tarzı olarak kabul etmenizi sağlayacak moral gücünü de vereceğini unutmayın.

Uzmanlara göre Günde bir saatlik yürüyüşle elde edeceklerimiz parayla kolay; hatta hiç satın alınamayacak şeyler:

1- Kalp-damar ve beyin hastalıkları riskini azaltır

2- Vücut kaslarınızı kuvvetlendirir

3- Nabzınızı düzene sokar

4- Sindirimi kolaylaştırır

5- Lenfatik dolaşıma yardımcı olur

6- Solunum kapasiteniz artar

7- Kolestrolü dengeler düzenler

8- Kemiklerin esnekliğini sağlar

9- Dayanıklılığınızı arttırır

Bütün ihtiyacınız rahat bir eşofman ve spor ayakkabı

Hayatınızı alt üst etmeden, günde sadece bir saat yürümek yeni ve sağlıklı bir hayata başlangıçtır.
ilk başlarda zorlansanız bile bir hafta düzenli yürüyüşün ardından vücudunuz size bunu fazlasıyla geri verecek yeter ki inanın.

Ayrıca, yürüyüş yaparken, bunu sağlığınız için ve spor amaçlı yaptığınızı aklınızdan çıkarmadan, belli bir tempoyu (ne çok hızlı – ne çok yavaş) koruyarak ve durmaksızın yürümeye devam edin.

Her türlü sporda olduğu gibi yürüyüş yaparken de unutmamalısınız ki tok karınla spor yapılmaz. Yemekten en az 1-2 saat sonra yürüyüşünüzü yapabilirsiniz.

Susuz kalmamak çok önemli ama bu illa elinizde bir şişe suyla yürüyeceksiniz anlamına gelmiyor.
Vücudunuz size neyi ne zaman yapmanız gerektiğini söyleyecektir; ona kulak vermeyi öğrenene kadar abartmadan gerekli miktarda su içerek yürüyüşünüze başlayabilir ve yine yürüyüşünüz bittiğinde içebilirsiniz.

Asla !  streç film, poşet, folyo sarma !

Son olarak, yürüyüş esnasında, özellikle şişmanların yaptığı bir hatadan bahsetmekte fayda görüyoruz. Daha fazla ter atmak adına vücuduna folyo sarmak, poşet giymek ya da bu amaçla üretilmiş para tuzağı nefes almayan taytlar, korseler giymek son derece zararlıdır. Hızla kilo vermek için yapacağınız bu tip tehlikeli davranışlar, ileride onanmaz yaralara yol açabilir. Hücrelerinizin nefes almasına engel olan bu ve benzeri yöntemlere asla pirim vermeyin.
Unutmayın, günde bir saat yürümenizin sebebi daha fit ve sağlıklı olmak.

Her yürüyüşte bana eşlik eden sokak köpekleri arabalar çarpmasın diye trafiğin olmadığı tarla yollarını seçiyorum.
Asfalt, beton gibi zeminlerde yürümek faydadan çok zarar verebilir kaslarınıza. O yüzden aşırı kilolu olanlar ve dizlerinden problemli olanlar belli bir kiloya zayıflayıncaya kadar yumuşak zeminde yürümeli bence.
Arada derin derin nefes alıp kolları kafayı çevirmek de rahatlatır.
Aşırı yağmur yağarsa ve tarla yolları çamur olursa ancak o zaman Milet yoluna gidiyorum.
Tabii ki kilo vermek hemen gerçekleşmeyen bir çaba.
Egzersiz olmadan sadece diyet yaparak kilo verilmez, verilse de sağlıklı olmaz, sarkmaları en aza indirgemek için yine egzersiz yapmak lazım.
Kilo vermek için bile olmasa “fit olmak için” günde en az 1 saat yürüyüş yapın.
Gününüzün 1 saatini kendinize yatırım yapmak için değerlendirin pişman olmazsınız.
Sabah yedide kalkıp yürüseniz sekizde biter ve bol oksijenli bir güne başlamış olursunuz.

Bir yanıt yazın