balık çorbası

Altınkum Didim Usülü Pratik balık çorbası, Akköy style yada Didim style.. tarz işte.. her yiğidin yoğurt yiyişi, her balıkçının çorba yapışı gibi değişik.
Altınkum Didim Usülü Balık Çorbası nasıl yapılır merak eden var mı?

Düzenli olarak balık tüketmek, bedensel sağlığımızı koruduğu kadar, ruh sağlığımızı da korur. Balık ve balık suları sağlığımızda her organa çok faydalıdır.
Sağlıklı bir beslenmenin mutlaka haftada iki porsiyon (yaklaşık 85 gram) balık içermesi gerektiği belirtiliyor. Balıkta, eikosapentaenoik asid (EPA) ve dokosahexaenoik (DHA) isimli, başka hiçbir gıdada bulunmayan iki uzun zincirli omega-3 yağları bulunuyor. Bu omega-3 yağlarının pek çok yararı var, ancak fetal kardiyak aritmileri ve kalp krizlerini önlemeleri en önemli özellikleri arasında yer alıyor(fetal: anne karnında embriyo fetüs). Ayrıca, DHA beynin erken gelişiminde ve sağlıklı bir hamilelik için gerekli bir madde.

GÜN OLUR Gün olur, alır başımı giderim, Denizden yeni çıkmış ağların kokusunda.
Şu ada senin, bu ada benim, Yelkovan kuşlarının peşi sıra. Orhan Veli nerden geldi aklıma…

Akköylü balıkçılar Madya temizliyorlar.. Aslen temizledikleri şey denizde yaşayan dikenli bir salyangoz olmasına karşın Nadya, Madya gibi isimler koymalarını bir türlü anlamamışımdır yıllardır. Nadya Rus ismi diyenler bu başka.. ağlara takılan Nadyaları temizlemezseniz yeniden denize atarken dikenlerine takılan ağlarınızı yırtarsınız.. Tek Tek elde temizlenmeli…

1- Somon, ton, sardalya, ringa, alabalık, morina, uskumru, kefal, barbunya, hamsi gibi yağlı balıklarda daha fazla bulunan Omega 3 kalbi ve beyni korur, Felci önler, kalp ve damar sağlığının korunmasında önemli rol oynarlar.
2- Balıklar içerdikleri kalsiyum ile, kemiklerin ve diş sağlığının korunmasında önemli rol oynarlar, Kemik yaşlanmasını geciktirir, Hücre yaşlanmasını geciktirir
3- Şeker hastaları için faydalıdır.
4- Balık, astım rahatsızlıklarını azaltır.
5- Balık yağları, kanser hücrelerini, yok eder, Tümör oluşumunu engeller, prostat kanserini önler…
6- kötü Yağ oranı azdır, bu yüzden sanıldığının aksine Kilo aldırmaz.
7- Hamilelerde anne karnındaki bebek için Beyin ve sinir hücrelerinin iyi gelişmesini sağlar.
İşte bu yüzden; haftada en az 2 veya 3 kez Bol bol “balık yemeli” ve “Balık Çorbası” içmeliyiz. Bu olamıyorsa omega 3 balık yağı takviyesi alabiliriz.

Balık sezonunun açıldığı şu günlerde hamsi ve sardalya gibi omega3 açısından zengin balıklar bolca tutulurken bundan faydalanmamak olmaz.
Havaların soğumasıyla birlikte daha da yağlanıp lezzeti artan hamsi ve sardalyayı ızgara ve tava veya buğulama olarak tüketebileceğiniz gibi diğer balıkları da suyuna çorba yaparak tüketebilirsiniz.

Küçük yada büyük balıkçılar denizin derininden yakaladıkları her balığı bazan istedikleri paraya satamadıklarından kendilerine ayırır veya garibanın birine verirler veya kedilere atarlar. Siz almak istediğinizde parasız bile vermek isteseler bir siftah atmanız en güzeli. Lüks restoranlarda bu balıkların çok değerli olduğunu hatırlayın. bizim buralarda pek bilmeseler de 10.-TL gibi bir fiyata satıldığını duymuştum iskorpit, kayabalığı, adabeyi gibi balıkların. Neymiş afrodizyakmış… Doğru olabilir, zira balıkta E vitamini ve çinko var.
Bu sahnede kedileri besledikleri bir anda teknenin yanına yaklaşan gariban ben oluyorum.

balıkta temizlik
geçen gün Akköylü Balıkçılardan Eylentilerin teknesini Altınkumda ağ temizlewrken denk geldim. bir süredir güzel iskorpit veya adabeyi bulsam da güzel bir çorba yapsam dişye geçiriyordum içimden.
O gün gelmiş, ayıkladıkları adabeyi ve iskorpit tarzı balkıkları aldım eve geldim. Güzelce temizledikten sonra tavsiye üzerine kafaları bıraktım. En lezzetli kısmı burasıymış adabeyinin.
içini temizleyip solungaçları da alınca kafasına yakın yerden deriyi delip sıyırdım. Derisi yüzülen balığın bembeyaz ve sert eti meydana çıktı. derisi sadece pulları alınıp o şekilde kaynatılırsa biraz daha yoğun bir kokusu olur diyorlar. İçine yengeç bacağı, kabuklarıyla mideye koyan İtalyan ve fransız aşçılarınki o halde iyice denizden yeni çıkmış ağların kokusuna alır başımızı götürür.. ?
Neyse, bir müddet tuzlu suda bekletip çorba yapacağım tencereye koydum.

çorbaya geçiş
Balıkları güzelce haşladıktan sonra başka bir tencereye çıkartıp kılçıklarını ayıklarsanız çok daha güzel olur. Tekrar suyuna koyup kaynatmaya devam ederken içine zevkinize göre az miktarda pirinç eklerseniz tıpkı tavuk suyuna çorba gibi daha lezzetli oluyor.

Herkes farklı pişiriyor.
Karabiber bolca konulur kaynarken, varsa orta boy bir patates, havuç, jülyen kesilmiş pırasa, varsa bir kaç yaprak defne -sakın çok koymayın- , biberiye, varsa yine soğan ekleyip kaynatabilirsiniz. Toz biber koyarsanız hem lezzeti hem rengi değişir.
Benim tercihim tıpkı teknesinde karabiber bile bulunca altın bulmuş gibi sevinen küçük balıkçı gibi pişirmek.
Direkt balıkları pirinç ilave edip kaynatırken aktardan balık çorbası için aldığım kişniş, biberiye, tane karabiber, defne yaprağı, çörek otu tohumu karışımını değirmende çekilip yeşil renkli toz haline getirilmişinden bir tatlı kaşığı eklemek oldu.
3-4 orta boy Adabeyi veya iskorpit balığı, 3 litre suda iyice kaynayınca etler dağılmaya yakın indirin ve afiyetle balık çorbanızı yiyin.

Balık suyu
Ünlü restoranlarda et suyu bizzat kemikli ve ilikli etler kaynatılarak elde ediliyor. Balıklardan da çorba için elde edilen balık suyu daha çok büyük Orfoz, Akya gibi balıkların etli kafalarının kaynatılmasından elde ediliyor. Temiz sulardan tutulmuş nehir veya göl değil; denizden doğal ortamdan tutulmuş iri balıkların kafalarından çorba yapmak daha makbul.
Neden ? Bilim adamlarının yaptıkları araştırmalarda göl gibi, kirletilen nehirlerdeki kirli sularda yaşayan balıkların beyninde civa birikmesine rastladıklarını okumuştum bir yerlerde.. O civa insana geçerse de parkinson gibi titretirmiş.
O yüzden ille de orfozun, akyanın kafası olacak çorba olacaksa veya iskorpit, adabeyi. Levrek ve Çupradan da oluyor, olmaz değil…

Fransız, italyan başka tarz
Bir de bir yemek programında bu balık çorbasını fransızların “Bouille Boisse” -bolabez okuyorum- yaparken mercan, kayabalığı, izmarit, iskorpit gibi balıklardan olduğu gbi kaynatırken içine bir kaç midye yengeç bacağı da kattıklarını hiç ayıklamadan kaynayan bu balıkları özel bir kıyma makinesinden geçirip sıvılaştırdıklarını görmüş ve dehşete kapılmıştım…
Adamlar hiç affetmiyorlar “biz .oklu kebab bile yapsak yerken ayıklarız ama onlarda bu şans verilmiyor” diye düşünmüştüm…

Küçük balıkçıyı destekleyelim. Büyük marketlerdeki soğuk zincir yerine, derin dondurucuya girmeden, tazecik balıklarımızı azcık yürüyerek bizzat gidip alıyoruz.

Altınkum Didim nerede ? diyenler için web sitelerimiz.
http://www.didimguide.com Didimi 4 dilde dünyaya tanıtır. Didim Otelleri, didimde turistik işletmeler bu sitede
http://www.didimrehberi.com Didimi yeniden keşfet ! Türkçe Dilinde Didim ve çevresini anlatır.

Bir yanıt yazın